De Tiende van Tijl

De Tiende van Tijl

De Tiende van Tijl
De Tiende van Tijl

In de Tiende van Tijl neemt Tijl Beckand, onder andere bekend van de Lama's, ons mee in de meeslepende wereld van klassieke muziek. Op ludieke wijze geeft Tijl de muziek een nieuw jasje.

 

 

Voor de paasspecial van komend jaar gaat De Tiende van Tijl op zoek naar verbinding. Verbinding tussen de 'grote drie' in reli-land: het Christendom, Islam en Jodendom. Dit allemaal naar aanleiding van de beroemde Johannes Passion van Johan Sebastian Bach. Als christelijke vlogger mag ik hierin mijn geloof vertegenwoordigen. Een grote eer, waar ik erg enthousiast over ben! Tijdens de opnames van de Tiende van Tijl neem ik je als vlogger mee naar het eindresultaat van deze mooie mini-documentaire. 

Tijdens de eerste draaidag spraken we om een tien uur af in het mooie Utrecht. Op een prachtige locatie komen we, met tafelheer Tijl Beckand, bij elkaar. Ik zeg 'we', want naast de bekende presentator, zijn we met een Moslim PvdA’er en een Joods Amsterdamse. We praten vooral over onze verschillende achtergronden en zijn geïnteresseerd in elkaars denkwijzen en vinden ook overeenkomsten! De ochtend sluiten we af met een heerlijke lunch, die eveneens in de stad plaatsvindt.

 

 

In de middag reizen we af naar Urk, mijn roots! We nemen op een buitenlocatie, tussen de omgevingsgeluiden door, een portret van mij op. Dit alles op een locatie waar ik veel herinneringen aan heb en waar een stukje van mijn verleden ligt. Tegen het begin van de avond reis ik met een voldaan gevoel weer naar huis. Ik kijk uit naar de volgende ontmoeting met mijn nieuwe vrienden. Nooit geweten dat de camera daar één van zou zijn.  

 

Maarten de Vries 


Koningsdag 2016

Koningsdag: de dag waar ik ieder jaar zo naar uit kijk. Slenteren over de Oranjemarkt, banjeren langs de eindeloos lange rij van mensen die hun waar op kleedjes te  koop aanbieden. Heerlijk! Het hele Nederlandse volk lijkt ineens te verbroederen. Overal zijn mensen die hier op de een of andere manier uiting aan even. Op deze dag wordt gevierd dat onze vorst er een jaartje bij heeft, en op die dag staat Nederland hiervan in het teken.  

 

Nu naar Jezus, een heel andere Koning dan we gewend zijn. Hij is de Koning van een koninkrijk dat, zoals Hij dat zelf zei: niet ‘van deze wereld’ is (Joh 18:36). In mijn beleving bedoelt Hij hiermee te zeggen dat het er in Zijn regering anders aan toe zal gaan. Ook wil Jezus zeggen dat Zijn rijk niet perse geografisch is vastgesteld. 

 

Toch geloof ik dat je wel degelijk de uitwerking van Zijn koninkrijk op deze aarde zichtbaar is. Jezus wil namelijk dat de normen en waarden van de hemel, ook op deze planeet worden gehandhaafd. 

 

Zoals de slogan uit ons Nederlandse wapen het zegt ‘Je mantedrai’, wat ‘Ik zal handhaven’ betekent. Zo wil Jezus dat wij hemelse normen en waarden leren te handhaven. Eigenlijk is dit precies wat Jezus bad in Mattheus 6 vers 10: “Laat uw koninkrijk komen en uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel”.

 

Heel praktisch komt dit op het volgende neer: zorg voor de armen, bemoedig elkaar, bid voor de zieken en vertel anderen over Jezus. Iets minder kerk-gerelateerd kan je, hoe lastig het soms ook is, dit toch in het leven van alledag toepassen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als het eerlijk behandelen van je personeel, het niet creatief willen zijn in je boekhouding, een ander voor laten gaan in de kassa etc. Zo simpel is het eigenlijk!

 

Koning Jezus dienen in het dagelijks leven, dat is het zichtbaar maken van Zijn Koninkrijk. Het leuke is, dat je niet tot 27 april hoeft te wachten en geen oranje T-shirt hoeft te dragen. Je kan hier vandaag al een start mee maken. Just do it!

 

Maarten de Vries

 


0 Berichten

Gospel Music Festival Myanmar 2015

Gospel Music Festival Myanmar 2015
Gospel Music Festival Myanmar 2015

Het lijkt voor mij al weer zo'n tijd geleden, maar ik ben toch nog maar net een week 'save and sound' in Nederland. Wat is er veel gebeurd zeg! Bijna teveel om op te noemen. Maar ik ga toch een poging wagen:

 

Na een lange reis van zo'n 14 uur, kwamen we aan in Yangon, de hoofdstad van Myanmar. Aangekomen op het vliegveld werden we, nadat we uiterst vriendelijk met een bloemenketting waren ontvangen, naar het hotel gereden. En ons verblijf bleek een zeer aangename oase! Suffering for the gospel ging in dit geval niet op.

 

Een paar uur later al, verwachtten de Birmese leiders ons op het campagne terrein. De campagne was nog niet officieel van start was gegaan, maar er was al wel een pre-avond. Lokale sprekers en muzikanten vulden het programma. Hoewel het allemaal prachtig klonk, verstonden we er niets van want er was geen vertaling. Na een lange reis en weinig slaap was dit niet erg bevorderend voor het 'knikkebollen'.  

De dag erna begon de eerste officiele campagne-avond. Rond de 6500 mensen verzamelden zich op het terrein. Jean-Luc Trachsel, een bekende evangelist uit Zwitserland, sprak met volle vrijmoedigheid over het evangelie. Ongeveer 400 mensen gaven deze avond hun leven aan Jezus, mijn hart nam een sprongetje! Het was zo bijzonder om te zien, zeker als je je realiseerd dat het overgrote deel van de bezoekers Budhist was. Eén van de wonderen die er voor mij uitsprong: een meisje van 16 jaar, die vanaf haar geboorte niet kon zien, werd op slag genezen! We waren allemaal in extase, vooral de tiener zelf. Ze kon haar geluk niet op! 

Tijdens de volgende campagneavond kwam een lang gekoesterde droom uit; ik mocht spreken voor een menigte van zo'n 10.000 mensen! Met volle teugen genoot ik van het moment, ook al  duurde dit maar tien minuutjes. Ook op deze avond gebeurden er weer buitengewoon veel wonderen: verlamden kunnen weer lopen, blinden kunnen weer zien en doven weer horen. Bijzonder waren de kinderen die huilend vooraan stonden en getuigden dat ze Jezus hadden gezien. 

 

Op maandag 14 december hebben we een Boedhistische opvangcentrum voor dak-en thuislozen bezocht. Hier lagen, onder erbarmelijke omstandigehden, veel HIV patienten. Velen van hen waren ook nog eens verlamd en hadden allerlei andere kwaaltjes. Een man waarvoor we baden was vanaf zijn middel verlamd. Na het gebed begon hij spontaan zijn benen te bewegen en ons te vertellen wat er gebeurde. Wat we op dat moment nog niet wisten, was dat hij eigenlijk ook niet kon praten! God wist het gelukkig wel en genas hem volledig. 

 

De volgende dag zijn we vanaf het hotel in Yangon per bus afgereisd naar Taungoo, een wat kleinere stad met ongeveer 121.000 inwoners. GMF hield hier voor het eerst een campagne. Die avond kwamen er ongeveer 4000 mensen naar het open stadion. Voordat Mattheus opkwam, mocht ik (als een Johannes de Doper) kort het evangelie delen. Matheus borduurde hierop verder. We ervaarden alleen nog niet de doorbraak waarop we hoopten. 

 

Dan breekt de tweede campagneavond in Taungoo aan en tevens de laatste van deze reis. Na de campagne moest het Nederlandse team direct door naar het vliegveld in Yangon. Jean Luc sprak met kracht en autoriteit. We leken deze avond door een onzichtbare muur heen te breken en er kwamen meer mensen naar voren dan in Yangon, hoewel daar meer mensen waren. We hoorden later van het team uit Zwitserland, wijzelf waren al naar het hotel teruggekeerd, dat er een enorme uitbarsting van vreugde plaatsvond. Mensen begonnen voor het eerst in tongen te spreken. Wat echt een sleutel was voor deze doorbraak, was dat mensen zich bekeerden van verdeeldheid tussen kerken. 

 

Moe maar voldaan zitten we in de bus op weg naar Yangon, om daar de reis naar Nederland te beginnen. Na een lange reis van 25 uur zetten we dan eindelijk voet op Nederlandse bodem. Mijn lieverd staat me daar al op te wachten. Voor nu is het avontuur in Myanmar afgelopen, maar gelukkig gaat God gewoon verder in Nederland. 

 

Ik wil jullie enorm bedanken voor alle steun. Zonder jullie gebed en support had ik dit niet kunnen doen. 

 

Maarten de Vries

 


5 Berichten